luni, 29 aprilie 2013

Text argumentativ despre curaj

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre curaj.


      După părerea mea, curajul, indiferent dacă este spontan, fără ezitări sau deliberat şi lucid, reprezintă o calitate extrem de admirabilă.
      Din punctul meu de vedere, curajul spontan presupune o anumită doză de inconştienţă, el fiind declanşat prin intermediul instinctelor.
      În primul rând, acest tip de curaj poate fi extrem de primejdios, iar în al doilea rând, toate fiinţele sunt înzestrate cu acest tip de curaj bazat pe instincte.
      În schimb, curajul lucid nu este bazat pe instincte, ci pe raţiune, care ne diferenţiază de animale. De cele mai multe ori, oamenii sunt felicitaţi pentru curajul de care au dat dovadă, chiar dacă în majoritatea cazurilor acesta este spontan, fiind declanşat de nişte automatisme naturale.
      În concluzie, curajul este demn de admirat, indiferent de tip.

Text argumentativ despre iubire

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre iubire, pornind de la ideea
identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Curiozitatea dă naştere pasiunii
(F.M. Dostoievski).


      După părerea mea, curiozitatea dă naştere pasiunii, deoarece atracţia faţă de necunoscut este caracteristică naturii umane.
      În primul rând, este cunoscut faptul că, în general, oamenii se simt atraşi de ceea ce nu cunosc, de ceea ce le este străin, de persoanele şi lucrurile pe care nu le înţeleg pe deplin şi cărora încearcă să le dezlege enigma.
      În al doilea rând, misterul dă naştere curiozităţii şi reprezintă de multe ori elementele esenţiale care se află la baza pasiunii şi a iubirii. Un exemplu în acest sens este dragostea rigăi Crypto faţă de lapona Enigel, ea făcând parte dintr-o lume complet diferită şi necunoscută lui Crypto.
      În concluzie, curiozitatea dă naştere pasiunii, dar, de multe ori, după dezlegarea misterelor faţă de care se manifestă curiozitatea, pasiunea este spulberată.

Text argumentativ despre modul în care neadevărul influenţează calitatea relaţiilor interumane

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre modul în care neadevărul influenţează calitatea relaţiilor interumane.


      După părerea mea, neadevărul are o mare influenţă asupra calităţii relaţiilor interumane, deoarece adevărul este unul dintre principalele elemente care stau la baza relaţiilor interumane.
      În primul rând, neadevărul are în majoritatea cazurilor o influenţă negativă asupra calităţii relaţiilor interumane, decepţia şi minciuna fiind principalele modalităţi prin care se manifestă neadevărul.
      În al doilea rând, neadevărul poate avea şi o influenţă pozitivă, deoarece, uneori, adevărul poate fi prea crud. Astfel, ascunderea adevărului poate avea un efect benefic.
      În concluzie, putem admite că neadevărul are o extrem de mare influenţă asupra calităţii relaţiilor interumane, neadevărul sau ascunderea adevărului reprezentând unul dintre multele defecte ale fiinţelor umane.

Text argumentativ despre rolul familiei în conturarea personalităţii

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre rolul familiei în conturarea personalităţii.


      După părerea mea, familia are un rol extrem de important în conturarea personalităţii, deoarece fiecare dintre noi alegem un model de urmat din cadrul familiei noastre.
      În primul rând, familia este una din cele mai vechi forme de comunitate umană, ce asigură menţinerea continuităţii biologice şi culturale a societăţii, satisfacerea nevoilor personale, asigurând sentimentul siguranţei, iar rolul acesteia nu se mai poate rezuma doar la asigurarea condiţiilor de viaţă pentru copil şi la supravegherea acestuia, ci trebuie văzută ca primul factor în educaţia şi instrucţia copilului.
      În al doilea rând, familia este prima şcoală a copilului, iar contribuţia pe care o are poate favoriza sau îngreuna activitatea şcolii. Astfel, familia îi dă copilului primele informaţii despre lumea înconjurătoare, primele norme şi reguli de conduită, dar şi mediul propice necesar satisfacerii trebuinţelor şi dorinţelor sale.
      În concluzie, putem admite că familia are un rol important în conturarea personalităţii, având în vedere faptul că educaţia oferită de familie reprezintă factorul principal în dezvoltarea copilului.

vineri, 26 aprilie 2013

Text argumentativ despre copilărie 3

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre copilărie, pornind de la ideea
identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Există vârsta de aur: e vârsta
copilăriei, a neştiinţei; de îndată ce ştim că vom muri, copilăria s-a terminat
(Eugen Ionescu).


      Consider că afirmaţia lui Eugen Ionescu potrivit căreia Există vârsta de aur: e vârsta
copilăriei, a neştiinţei; de îndată ce ştim că vom muri, copilăria s-a terminat
este pe deplin adevărată deoarece copilăria este vârsta atât de preţioasă, dar şi trecătoare.
       În primul rând, atunci când suntem copii, nu percepem viaţa aşa cum o percepe un adult, pentru noi lumea înconjurătoare este un tărâm de basm în care şi cele mai mici lucruri ni se par atât de bucurătoare.
       În al doilea rând, copilăria îţi oferă fără să realizezi şansa de a trăi singurele momente contemplative ale existenţei tale.
       În concluzie, fiecare avem spiritul de copil la orice vârstă în sufletul nostru şi de aceea trebuie să o valorificăm, deoarece vârsta este ambalajul, spiritul de copil este mereu în noi.


Autor: Ionut.
Mulţumim încă o dată pentru acest text argumentativ.

Text argumentativ despre educaţie

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre modul în care educaţia primită în şcoală influenţează devenirea ulterioară a tinerilor.


      După părerea mea, educaţia primită în şcoală are un rol extrem de important în devenirea ulterioară a tinerilor, deoarece aceasta modelează caracterul elevilor.
      În primul rând, educaţia primită în şcoală, alături de educaţia oferită de părinţi, are un rol major în dezvoltarea caracterului, a personalităţii şi, în special, a comportamentului în societate.
      În al doilea rând, educaţia primită în şcoală nu are mereu efecte benefice în devenirea ulterioară a tinerilor, deoarece, atunci când această educaţie diferă de cea oferită de părinţi, tânărul devine confuz şi, din instinct, alege să respecte educaţia oferită de părinţi, astfel ignorând-o pe cea oferită în şcoală.
      În concluzie, putem admite că educaţia primită în şcoală are o influenţă majoră în devenirea ulterioară a tinerilor şi fără aceasta, încă ne-am mai afla în epoca de piatră.